waaruit bestaat een iphone

Waaruit bestaat een iPhone?


De iPhone mag zich al jaren één van de meest populaire smartphones noemen. Apple brengt jaarlijks een nieuwe iPhone uit en mensen staan dan rijendik voor de winkel om het nieuwste exemplaar aan te schaffen. Natuurlijk is iedereen nu al weer benieuwd naar dé iPhone van 2019.  Onlangs is de iPhone X uitgekomen. Normaliter een erg duur toestel waar niet iedereen het geld voor op de plank heeft liggen. Maar met de iPhone X van KPN is het mogelijk om in combinatie met een abonnement toch over de nieuwste iPhone X te beschikken. Maar weet je eigenlijk wel welke materialen er eigenlijk in een iPhone zitten? De Britse Universiteit Plymouth nam de proef op de som en stopte een iPhone in de blender. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat er tal van delfstoffen in de iPhone aanwezig zijn, wat een behoorlijke belasting voor het milieu met zich meebrengt. Vooral ook omdat de iPhone in massaproductie wordt gemaakt. Maar wat zit er eigenlijk allemaal in een iPhone?

Grondstoffen in de iPhone

Voor het produceren van een iPhone zijn er wel meer dan 100 verschillende soorten grondstoffen nodig. Niet alle grondstoffen zijn belastend voor het milieu, maar veel ook wel. Vaak gaat het om best wel zeldzame materialen die in mijnen in derde wereldlanden gedelfd worden. Gelukkig wordt er ook veel aan recycling gedaan, want niet voor niets zijn veel bedrijven geïnteresseerd in bepaalde grondstoffen in de iPhone. Er zitten namelijk best veel zeldzame en moeilijk verkrijgbare grondstoffen in. Maar recyclen zou nog veel meer moeten gebeuren, want er zitten ook grondstoffen in, zoals kwik en ijzer die niet massaal in het milieu terecht mogen komen.

De behuizing

De behuizing bestaat uit de achterzijde en de lens van de camera. Deze achterzijde bestaat volledig uit aluminium. Hierover heen zit een flinterdun laagje aluminium voor extra bescherming. De lens van de camera is aan de buitenzijde te zien en bestaat uit saffierglas.

Scherm

Het scherm is meer geavanceerd dan het op het eerste gezicht lijkt. Het moet sterk zijn, je mag geen last van lichtinval hebben en het is een touchscreen. Het scherm bestaat uit aluminium, siliconen en potassium, een kaliumsoort. De laag die een touchscreen mogelijk maakt bestaat uit indium en tin. Indium ontstaat als bijproduct bij het winnen van zink, ijzer en lood.

Elektronica

Het hart van de iPhone vormt de printplaat in de telefoon, met daarop de processor. De printplaat bestaat uit verschillende soorten stoffen, zoals goud, zilver, koper en wolfraam. Wolfraam is ook te zien als gloeidraad in een gloeilamp. Alle onderdelen zijn op de printplaat gesoldeerd. Hier wordt koper, tin en zilver voor gebruikt.

Batterij

Ook de batterij kent verschillende soorten materialen. Ruim 60% van de batterij bestaat uit kobalt. Verdere materialen in de batterij zijn grafiet en lithium. Voor de behuizing van de batterij wordt weer aluminium gebruikt.            

Relevante berichten

Comments are closed here.