Kies je voor een plastic of een rubberen telefoonhoes? De voor- en nadelen op een rijtje


Als je op zoek bent naar een nieuw hoesje voor je telefoon, zal de keuze waarschijnlijk bij twee verschillende categorieën liggen: een plastic of een rubberen hoesjes of case. De meeste iphone accessoires zijn van een van deze twee materialen gemaakt… of van allebei. Hoewel deze twee materialen enkele dingen gemeen hebben, hebben ze elk andere eigenschappen die van invloed kunnen zijn op je keuze. Tijd dus voor een grondig vergelijk van plastic versus rubberen telefoonhoesjes, lees je mee?

Laten we, voordat we de verschillen tussen de materialen gaan onderzoeken, elk type in detail bekijken. Kunststof telefoonhoesjes van stevig, hard plastic zijn niet per se goedkoop of oncomfortabel om vast te houden, maar ze zijn meestal harder en slanker dan die van rubber. Rubberen hoesjes zijn ontworpen met schokabsorberende eigenschappen die rubber nu eenmaal heeft.

Heb je liever een dikke of een dunne case om je telefoon?

Zowel rubberen als plastic telefoonhoesjes zijn er in een grote verscheidenheid aan vormen. De een kiest een dikke, volumineuze rubberen hoesje, terwijl de ander juist op zoek is naar een slanke, modieus plastic ontwerp. Rubber is beter schokabsorberend dan plastic. Natuurlijk is een dikkere behuizing beter, maar een strakke behuizing is beter dan helemaal geen. Zeker als je voor een dunne hoes gaat, ga dan voor het rubberen hoesje.

Duurzaamheid

Zowel plastic als rubber zijn extreem sterke materialen. Daarom zie je ze overal in het dagelijks leven. Zowel plastic als rubber zijn echter kwetsbaar voor enige mate van slijtage. Kunststof is extreem slijtvast, vooral de TPU- en pc-varianten, maar is bijzonder gevoelig voor afbraak en verkleuring door UV-licht. Rubber is eveneens zeer duurzaam, maar kan na verloop van tijd uitdrogen, waardoor het broos en minder buigzaam wordt.

Bescherming van je telefoon

Dit is een moeilijke categorie in de kwestie plastic tegenover rubberen telefoonhoesjes. We hebben al gezegd dat rubber een betere schokdemper is, maar een bijzonder bruikbare plastic variant, genaamd thermoplastisch polyurethaan (TPU), is vrij goed in het nabootsen van de eigenschappen van rubber. Het is iets zachter en minder stijf dan polycarbonaat (PC). Tegenwoordig zien we vaak dat er verschillende soorten plastic gecombineerd worden om een ​​hybride super hoesje te maken. Deze kan zowel bescherming bieden tegen stoten als stevige stabiliteit geven. Rubberachtige TPU op de hoeken en hard plastic op de achterkant. 

Je kunt er niet omheen: plastic is gewoon niet erg milieuvriendelijk. Sommige soorten rubber hebben 50 jaar nodig om te ontbinden. Dat klinkt misschien als veel, maar plastic doet er meer dan 1000 jaar over om af te breken. Zowel rubber als plastic geven giftige chemicaliën af wanneer ze worden verbrand, dus geen van beide is een erg groen materiaal. 

Met telefoons zoals iphones die tegenwoordig steeds langer meegaan, dankzij slankere software en de beschermende voordelen van hoesjes, kan de levensduur van een plastic telefoonhoesje jaren zijn. Wat het weer wel een duurzaam materiaal maakt. Maar groen zijn ze allebei dus niet

Stijl

Zowel rubberen als plastic hoesjes zijn er in een enorm scala aan kleuren, patronen en vormen. Tegenwoordig combineert men vaak verschillende matte en glanzende afwerkingen en texturen om interessante en unieke ontwerpen te creëren. Hoewel rubber enkele van dezelfde opties biedt, is het palet gewoon niet zo gevarieerd als bij plastic.

De winnaar is plastic!

De beschermende voordelen van TPU, gecombineerd met de stabiliteit van pcu en andere varianten, zorgen voor een erg goed materiaal ter bescherming van je smartphone. Hoewel rubber ook voordelen heeft, zal de veelzijdigheid en duurzaamheid van plastic het een populairder materiaal maken!

Relevante berichten

Comments are closed here.