virtual reality

Virtual reality inzetten om jouw bedrijf beter te maken


Steeds meer bedrijven ontdekken  virtual reality (VR) voor trainingen en andere bedrijfsdoeleinden. Waar we dergelijke virtual reality tot nu toe eigenlijk vooral kennen uit de gamewereld of uit futuristische films, zijn er steeds meer praktische manieren om gebruik te maken van dit medium. De corona crisis heeft wat dat betreft geholpen om bepaalde zaken te automatiseren, andere zaken te digitaliseren en dus om cursussen voor het bedrijfsleven te vertalen naar VR trainingen. Bij aanbieders van dergelijke cursussen vind je overzicht VR trainingen zodat je kunt checken of dit ook voor jouw branche bestaat en of dat überhaupt interessant is.

VR trainingen voor bedrijven

Inmiddels is de ontwikkeling van VR trainingen zo ver dat veel bedrijven het gebruiken voor allerhande doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan supermarkten die hun personeel willen trainen, architecten die middels een VR-omgeving een huis laten zien, of een bedrijf die middels een ludieke actie promotiefilmpjes in VR laat zien.  Om een beeld te geven van de mogelijkheden die virtual reality voor jouw bedrijf kan betekenen, hebben wij enkele voorbeelden beschreven waarop jouw business VR kan gebruiken. Laat je inspireren door de volgende voorbeelden en wie weet kun jij binnenkort VR op een geheel innovatieve manier in jouw bedrijf of beroep inzetten! 

Er zijn al veel bedrijven die VR-trainingen inzetten om hun werknemers voor te bereiden op bepaalde situaties. Denk daarbij aan de NS die haar personeel traint op het behouden van overzicht in verschillende situaties of Airbus die een VR training heeft gemaakt voor haar techneuten voor het onderhoud van een vliegtuigmotor. Het grote voordeel van deze trainingen is dat je niet meer de fysieke ruimte na hoeft te maken. Denk bijvoorbeeld aan een brandoefening; wanneer je personeel in de virtuele wereld traint om correct met brand om te gaan, hoef je geen hele middag meer uit te trekken om iedereen veilig naar buiten te brengen. 

Woning of ruimte in de virtuele wereld nabootsen

Makelaars en architecten kunnen zeer effectief gebruik maken van VR. Door een woning of ruimte in de virtuele wereld na te bootsen, kun je de ruimte zien zonder er fysiek aanwezig te hoeven zijn en kun je direct een duidelijk beeld geven van hoe de ruimte of het gebouw eruit gaat zien. Ook kun je heel makkelijk iets veranderen, waardoor je weer andere perspectieven krijgt, die je anders misschien gemist zou hebben. Denk bijvoorbeeld aan de kleur van een muur of een bepaalde lichtinval waar je normaal gesproken niet goed mee kunt experimenteren. Ook geeft VR de mogelijkheid om virtueel rondgeleid te worden. Dit is bijvoorbeeld handig voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning.

Verschillende soorten onderzoek

De wereld blijft innoveren. Het doen van onderzoek is dan ook een vitaal deel van deze innovaties. Maar niet alleen de wereld blijft innoveren, ook de manier van hoe men onderzoek doet, blijft veranderen. Tegenwoordig wordt er bij onderzoek steeds meer gebruik gemaakt van VR. Een virtuele wereld is natuurlijk de ultieme manier om iets te onderzoeken, omdat je relatief gemakkelijk invloed kunt uitoefenen op allerlei omgevingsfactoren. Ook wil je sommige onderzoeken niet direct uitproberen in real-life, omdat het gevaarlijk voor de testpersoon kan zijn. Wereldwijd zijn er al veel onderzoek centrums bezig met het implementeren van VR. Van het onderzoeken van kwaadaardige cellen in het lichaam, naar testen van motorische vaardigheden in een opstijgend vliegtuig; met VR kan het allemaal!

Apple en VR

Er zijn verschillende soorten VR headsets op de markt, denk bijvoorbeeld aan de Oculus Rift en de HTC Vive. Hier bij iphoneplatform.nl zijn we natuurlijk geinteresseerd in alle ontwikkelingen van Apple. Er zijn geruchten dat Apple ook bezig is met het ontwikkelen van de Apple VR headset. De geruchten gaan dat deze Apple VR headset uitgerust zal worden met maar liefst 15 cameras. 

Relevante berichten

Comments are closed here.