Alles wat je moet weten over de Apple M2-chip


Apple onthulde in juni van vorig jaar de M2, de volgende generatie Apple-siliciumchip die de M1-chip opvolgt. Onderstaand artikel bekijkt alles wat je moet weten over de M2-chip, van prestatieverbeteringen tot extra functies.

De M2 is de volgende generatie System on a Chip (SoC) van Apple, ontwikkeld voor gebruik in Macs en iPads. Het is onderdeel van het voortdurende werk van Apple om af te stappen van de Intel-chips die tot 2020 in Macs werden gebruikt. Als een ‘systeem op een chip’ integreert de M2 ​​verschillende componenten, waaronder de CPU, GPU, unified memory architecture (RAM), Neural Engine, Secure Enclave, SSD-controller, beeldsignaalprocessor, coderings-/decoderingsengines, Thunderbolt-controller met ondersteuning voor USB 4 en meer, die allemaal de verschillende functies van de Mac aandrijven.

Voordat Apple silicium gebruikte, gebruikten Macs meerdere chips voor CPU, I/O en beveiliging, maar de inspanningen van Apple om deze chips te integreren is de reden waarom de M2 ​​veel sneller en efficiënter is dan Intel-chips. De uniforme geheugenarchitectuur die Apple heeft opgenomen, is ook een belangrijke factor omdat alle technologieën in de M2 ​​toegang hebben tot dezelfde gegevens zonder tussen meerdere geheugen pools te hoeven wisselen.

De uniforme geheugenarchitectuur, ingebouwd in de M2-chip, betekent dat de CPU, GPU en andere processor componenten geen gegevens van elkaar hoeven te kopiëren en toegang hebben tot dezelfde datapool. Deze geheugenarchitectuur betekent dat het RAM-geheugen niet door de gebruiker kan worden geüpgraded, wat niet zo’n verrassing is, omdat maar weinig Macs een voor de gebruiker toegankelijk RAM-geheugen hebben. M2 Macs hebben maximaal 24 GB RAM, maar zelfs de standaard 8 GB is genoeg voor alledaagse taken.

Apple M2-chip

Net als de ‌M1‌ bevat de M2 ​​een 8-core CPU, maar hij ondersteunt negen of 10 GPU-cores, tegen zeven of acht in de vorige generatie ‌M1‌. Er zijn vier krachtige cores en vier zeer efficiënte cores. De krachtige cores zijn ontworpen om de beste prestaties te bieden voor energie-intensieve taken, waarbij alle acht cores kunnen samenwerken voor indrukwekkende prestaties.

Voor taken die minder intensief zijn en niet hetzelfde vermogen vereisen, zoals gebruik van internet, zijn er vier zeer efficiënte cores die een tiende van het vermogen gebruiken om de batterij te sparen. Apple zegt dat de M2-chip is gebouwd met behulp van de volgende generatie 5-nanometer technologie, met betere prestaties per watt. Het bevat 20 miljard transistors, 25 procent meer dan de ‌M1‌, en voegt meer geheugenbandbreedte toe met 100 GB/s.

De M2-chip is 1,4x sneller dan de ‌M1‌, met een 18 procent snellere CPU, een 35 procent krachtigere GPU en een 40 procent snellere Neural Engine. Onafhankelijke testers bevestigen dat de M2-chip tot 20 procent sneller is dan de ‌M1‌-chip als het gaat om multi-core prestaties.

De M2, die op 3,49 GHz draait in vergelijking met 3,2 GHz voor de ‌M1‌, behaalde een single-core score van 1919, wat ongeveer 12 procent sneller is dan de 1707 single-core score van de ‌M1‌ MacBook Air. De M2 behaalde een multi-core score van 8928, een stijging van ongeveer 20 procent ten opzichte van de 7419-score van het ‌M1‌-model.

Batterijduur

Apple-silicium chips zijn ongelooflijk batterij-efficiënt en bovendien sneller dan de meeste Intel-chips. Met de M2-chip gaat de batterij in de ‌MacBook Air‌ tot 18 uur mee, terwijl de batterij in de 13-inch MacBook Pro tot 20 uur meegaat. Zelfs met de ongelooflijke snelheidsverbeteringen die de M2-chip met zich meebrengt, is deze nog steeds batterij zuiniger dan elke andere Mac-chip die Apple tot nu toe heeft uitgebracht. De batterijduur in een M2 Mac gaat tot 2x langer mee dan in Intel Macs van de vorige generatie. De Mac met de langste batterijduur is de 13-inch MacBook Pro, die tot wel 20 uur meegaat. Dat is twee keer zo lang als de batterijduur van het laatste, op Intel gebaseerde, model. De M2-chip wordt gebruikt in de MacBook Air uit 2022 en de 13-inch MacBook Pro uit 2022.

M2-beveiligingsfuncties

Intel Macs hadden een ingebouwde T2-chip die de beveiliging en andere functies op de Macs verzorgde, maar met de ‌M1‌- en M2-chips is die functionaliteit direct ingebouwd en is een secundaire chip niet vereist. De M2 heeft een ingebouwde Secure Enclave die Touch ID beheert en een opslagcontroller met AES-codering hardware voor SSD-prestaties die sneller en veiliger zijn.

Alles over de Apple M2-chip

Apps op M2 Macs

Omdat de M2-chip een andere architectuur gebruikt, heeft Apple tools gebouwd waarmee ontwikkelaars universele app-binaries kunnen maken die foutloos werken op zowel Apple-silicium- als Intel-chips, en heeft het de Rosetta 2-vertaal laag ontwikkeld waarmee x86-apps kunnen worden uitgevoerd op de ‌M1‌ chippen.

Rosetta 2 is een heruitvinding van Rosetta, de functie waarmee PowerPC-apps in 2006 op Intel-gebaseerde Macs konden worden uitgevoerd toen Apple overstapte van PowerPC naar Intel. Met Rosetta 2 blijven apps die zijn ontworpen voor Intel-machines draaien op ‌M1‌/M2 Macs met enkele beperkte prestatie compromissen. Voor het grootste deel werken apps op dezelfde manier op zowel Intel als ‌M1‌/M2 Macs vanwege de prestatieverbeteringen.

Alles zou normaal moeten functioneren bij de overgang naar ‌M1‌- en M2-Macs, en in de loop van een paar jaar zullen de meeste populaire Mac-apps waarschijnlijk gebouwd worden om standaard op de M2 ​​Macs te draaien!

Relevante berichten

Comments are closed here.