De verschillen tussen SSD en HDD
Iedereen wil natuurlijk dat zijn of haar laptop snel is, zodat je niet lang hoeft te wachten op pagina’s die geladen moeten worden, of programma’s die je op start. Voor een groot gedeelte wordt die snelheid bepaalt door de vorm van opslaan op die laptop en dus niet per se hoe oud de laptop is. Zo kan een iMac SSD upgrade ervoor zorgen dat je met jouw oude iMac in je home office nog geruime tijd mee kan. Wil jij een snellere laptop of computer? Lees hier wat het verschil is tussen HDD en SSD en bepaal wat voor jou het beste werkt!
We kennen twee verschillende manieren van opslaan, via HDD en SSD. HDD is de meest bekende vorm en staat voor Hard Disk Drive. Dit kun je, qua werking, vergelijken met een cd. In een HDD draait een metalen schijf rond die wordt afgelezen waarna opgeslagen data wordt doorgestuurd.
Wat is SDD?
SSD is de andere vorm en staat voor Solid State Drive. SSD is een opslagmedium dat gebruik maakt van zogenaamde niet bewegende geheugenchips. Door middel van elektronische ladingen slaat dit type geheugenchips data op. De SSD is terug te vinden in vooral dunne laptops.
Vaak is een SSD nog voorzien van een stukje werkgeheugen (cache) dat ook in een computer zit. Dit stukje werkgeheugen is nog sneller dan de geheugenchips zelf, maar kan alleen data onthouden als er stroom aanwezig is. Duurdere luxe SSD’s hebben daarom een batterij die zorgt dat er bij een stroomuitval deze data die nog in het werkgeheugen aanwezig is veilig weggeschreven kan worden.
HDD versus SSD
Beide vormen van opslag hebben allebei hun voor- en nadelen. Zo heeft een SSD een veel hogere snelheid ten opzichte van HDD, maar kun je op laatstgenoemde juist weer veel meer data kwijt. Daarnaast is een SSD een stuk duurder dan HDD, maar verbruikt deze weer wel een stuk minder stroom dan HDD. Het laatste grote verschil tussen de twee is dat SSD erg stil is als deze aanstaat en HDD meer geluid maakt. Je moet dus voor jezelf de afweging maken wat voor jou het zwaarste telt.
Daarnaast ligt het er aan hoe je de laptop gebruikt. Als je bijvoorbeeld veel onderweg bent, is het verstandig om te kiezen voor een SSD, omdat deze veel beter tegen een stootje kan dan HDD. Daarnaast hoef je niet te wachten voordat programma’s of bestanden zijn geladen.
Voor HDD kun je dan weer beter kiezen als je veel met grote bestanden werkt. Ook is dit een betere optie als je een wat kleiner budget hebt. Dit, omdat HDD opslag een stuk goedkoper is dan SDD.
Heb je een Hard Disk Drive, maar ben je erachter gekomen dat Solid State Drive toch beter bij jouw manier van werken past? Geen probleem, want je kunt een HDD laten vervangen door een SSD. Wij raden echter wel aan om dit door een expert te laten doen, omdat het een vrij gespecialiseerd klusje is.
Comments are closed here.