Hierdoor werken Airpods nog beter dankzij iOS15


Airpods zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Heel veel mensen maken gebruik van de oortjes om muziek te luisteren, of om handsfree te kunnen bellen. De Airpods hebben in iOS15 een hoop nieuwe functies gehad, waar we je hieronder alles over vertellen!

Hierdoor werken Airpods nog beter dankzij iOS15

Verbeterd zoeken van AirPods

AirPods zijn voortaan gemakkelijker terug te vinden. Er is een nieuwe interface om de oortjes te zoeken en de locatie te bepalen met Bluetooth, wat nu ook een stuk beter werkt. De AirPods geven hun locatie door aan het Zoek mijn-netwerk, waarna ze in de gelijknamige app te zien zijn op de kaart. Dit is nauwkeuriger dan voorheen.

Nauwkeuriger zoeken

Ook krijg je een nabijheidsweergave om nauwkeuriger te zoeken. Je kunt de AirPods laten ‘tjsirpen’, ongeacht of ze in het doosje zitten of niet. Voorheen was het zoeken van AirPods een stuk moeilijker, omdat ze maar weinig geluid maakten en alleen te traceren waren als ze uit het doosje waren.

Het zoekproces lijkt in iOS15 iets minder gedetailleerd. Je krijgt een ‘Dichtbij’-aanduiding, geen pijlen om er naartoe te navigeren. De getoonde cirkel wordt groter naarmate je dichterbij komt. Andere mensen kunnen je helpen om via Bluetooth de locatie van je zoekgeraakte AirPods door te geven, simpelweg door er langs te lopen. De locatie wordt dan aan het Zoek mijn-netwerk doorgegeven, zodat jij ook op lange afstand kan zien waar ze zich bevinden.

Airpods werken nog beter dankzij iOS15

Waarschuwing bij vergeten AirPods

Een fijne toevoeging in iOS 15 is dat je een waarschuwing krijgt als je spullen vergeet. Laat je je AirPods op een tafeltje liggen en loop je weg, dan krijg je een melding als je een bepaald aantal meters verwijderd bent. Het werkt ook voor iPhones, AirTags en andere spullen die je gemakkelijk ergens laat slingeren. Via de instellingen kun je dit uitschakelen voor locaties waar je vaak bent, bijvoorbeeld thuis.

Conversatie boost voor AirPods

Conversation boost is een nieuwe functie voor mensen met gehoorproblemen. Zo kunnen zij beter deelnemen aan een gesprek. Het gebruikt computertechnieken om spraak te versterken. Bovendien zorgt beamforming van de microfoon ervoor dat gesprekken beter worden opgevangen door de oortjes. Het lijkt gek om een gesprek te voeren met AirPods in, maar zoals je misschien bij de Transparantie Modus gemerkt hebt, kunnen de oortjes er juist voor zorgen dat gesprekken helderder en beter verstaanbaar worden. 

De conversatie boost werkt ook als je geen muziek luistert en het zal vooral handig zijn in een drukke omgeving, zoals op een terras of in het openbaar vervoer. Je vindt de optie via de toegankelijkheidsinstellingen van de AirPods Pro en AirPods Max. Vervolgens kun je het op ieder moment activeren.

Notificaties en herinneringen aankondigen via je AirPods

In iOS 14 kon je alleen meldingen van iMessage, Telegram en andere ondersteunende apps laten voorlezen. Je hoeft dan niet op het scherm te kijken om te weten wie een bericht heeft gestuurd. Vaak leest Siri het bericht ook nog compleet voor. Dit kan handig zijn als je met iemand aan het chatten bent en tussendoor iets anders aan het doen bent. 

Door iOS15 kan Siri veel meer meldingen voorlezen als je je oortjes in hebt. Herinneringen voorlezen kan in alle ondersteunde Siri-talen, zowel op AirPods als op geschikte Beats-oortjes. Maar het voorlezen van al je notificaties is beperkt tot Amerikaans Engels, dus niet in het Nederlands en andere talen. 

Airpods en iOS15

Ruimtelijke audio voor Apple TV en Mac

We hebben er lang op moeten wachten maar eindelijk is deze functie er: Ruimtelijke audio (Spatial Audio) in tvOS is eindelijk realiteit! Dit houdt in dat je ook bij het kijken van tv-series via Apple TV kunt genieten van ruimtelijk geluid. Voorheen werkte het wel bij het kijken van films op de iPhone en iPad, maar gek genoeg nog niet bij Apple TV en Mac… maar nu dus wel!

Relevante berichten

Comments are closed here.