ios 15

Vernieuwingen iOS 15 voor iPhone en iPad


De meeste iPhone en iPad gebruikers kunnen nu iOS15 downloaden. Het nieuwe besturingssysteem bevat weer veel vernieuwingen en verbeteringen, deze ga ik benoemen in dit artikel. Er zijn al verschillende testversies verschenen, maar vanaf nu is dus de officiële versie beschikbaar. Pak dus snel je iPhone of iPad erbij, en kijk of je hem kunt downloaden.

iOS15 is geschikt voor de volgende apparaten

  • iPhone 6 t/m iPhone 13;
  • iPad mini 4 en nieuwer;
  • iPad Air 2 en nieuwer;
  • iPad 5de generatie en nieuwer;
  • iPad Pro;

Vernieuwingen FaceTime

De belangrijke vernieuwingen voor iPhone iOS 15 liggen onder meer binnen FaceTime. Met iOS15 kunnen Windows en Android-gebruikers via het web meedoen aan de videogesprekken, die worden georganiseerd met FaceTime. Uiteindelijk moest Apple deze keuze eens gaan maken, gezien videogesprekken met gratis apps zoals Zoom, steeds meer toenemen en bovendien universeel zijn.

Een andere belangrijke toevoeging aan Facetime is de ondersteuning voor spatial audio. Met spatial audio krijgt een groepsgesprek meer ruimtelijkheid. Zo klinkt de persoon links in beeld ook echt alsof hij of zij links naast jou zit. Ook is er stemisolatie toegevoegd, zo klinken stemmen zelfs goed wanneer personen in een omgeving zijn met veel achtergrondgeluiden. Al deze vernieuwingen gelden natuurlijk ook voor FaceTime op de iPad. Verderop in dit artikel ga ik nog iets meer vertellen over spatial audio.

Later komt er nog een update beschikbaar die SharePlay gaat toevoegen aan FaceTime. Met SharePlay kun je samen films en series kijken, en je scherm delen. Maar ook muziek luisteren en nummers aan de playlist toevoegen.

Nieuwe functies voor berichten

Met iMessage kun je in iOS15 nu ook zoeken op foto’s, eerst kon je alleen zoeken op tekst. Je hoeft dus niet meer te scrollen om die ene gedeelde foto te vinden. Alle foto’s die met jou worden gedeeld kunnen ook teruggevonden worden in relevante apps. Zo staat er in foto’s een mapje met de naam gedeeld met jou. Maar ook zijn deze foto’s te bereiken in Safari, Apple Music, Apple Podcasts en in de Apple TV-app.

Het heeft even geduurd, maar Apple heeft eindelijk de Nederlandse taal toegevoegd voor QuickPath. Je kunt dus eindelijk letters bij elkaar swipen om Nederlandse woorden te spellen.

Notificatie samenvattingen en filters

Sommige mensen vinden het heerlijk om een notificatie te krijgen op hun toestel, maar als het heel veel notificaties zijn kan het ook enorm irritant zijn. Daarom worden notificaties in iOS15 samengevat. Alle belangrijke meldingen krijgen voorrang, en de notificaties van minder belangrijke apps kun je bekijken in een dag overzicht. Belangrijke meldingen zijn bijvoorbeeld berichten van personen, deze ontvang je altijd. Wanneer je het dag overzicht te zien krijgt bepaal jezelf, de tijden zijn namelijk aan te passen. Met de nieuwe functie genaamd Focus, kun je notificatiefilters aanmaken. Denk bijvoorbeeld aan privé, sport, of werk. Jij bepaald welke meldingen je dan te zien krijgt. Heb je het werk filter geactiveerd? Dan krijg je bijvoorbeeld alleen meldingen binnen van collega’s. Ook is het mogelijk om notificaties van een bepaalde app tijdelijk te dempen.

Safari heeft een nieuwe look

Safari ziet er anders uit. De tabs-balk is verplaatst naar boven, op die manier blijft er meer ruimte over voor webpagina’s. Daarnaast is het nu mogelijk om tabs te groeperen. De functies delen en vertalen zitten nu verborgen onder één knop. Ook is het mogelijk om trackers te beletten die jouw IP-adres willen gebruiken voor profiling.

Teksten uit foto’s halen met Live Text

Met de nieuwe functie Live Text, hoef je geen tekst meer over te schrijven. Maak een foto of screenshot van bijvoorbeeld een advertentie, en kopieer direct de tekst uit het beeld. Is het een telefoonnummer? Deze kun je direct bellen! Het werkt ook in Safari en de live preview van de camera app.

Functionaliteit Zoek Mijn-app is uitgebreid

De functionaliteit van de Zoek Mijn-app is uitgebreid. Zo kun je jouw apparaat zelfs terugvinden wanneer deze is uitgeschakeld. Ook is het binnenkort mogelijk om een melding te krijgen wanneer je AirPods of AirTags te ver uit je buurt zijn. Ben je jouw AirPods Pro of AirPods Max kwijt? Je kunt ze zoeken met je Apple Watch.

ios15

Meer over spatial audio

Met je AirPods Pro of AirPods Max kun je gebruik maken van spatial audio. Spatial audio maakt het mogelijk om je hoofdbeweging te volgen ten opzichte van de audiobron. In dit geval is jouw iPhone of iPad met iOS15 de audiobron. Maar binnenkort is het ook mogelijk via tvOS en macOS.

iCloud+

Heb je een abonnement op iCloud? Deze zal veranderen in iCloud+, en beschikt over meer privacy functies. Zo zal je bijvoorbeeld gebruik kunnen gaan maken van Hide My E-mail. Je kon al willekeurige aangemaakte e-mailadressen gebruiken als doorgeefluik, maar je kunt straks deze willekeurige e-mailadressen op ieder moment aanmaken. In de instellingen kun je zien welke willekeurige e-mailadressen er aan jouw account gekoppeld zijn.

Een andere nieuwe functies is Private Relay. Met Private Relay kun je al het uitgaande internetverkeer versleutelen. Handig voor wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van een openbaar WiFi netwerk.

Vernieuwde weer-app

Zoals je misschien wel weet heeft Apple vorig jaar de weer-app Dark Sky overgenomen. Het knappe design, en de hoge-resolutie weeranimaties van Dark Sky, zijn nu verwerkt in de Apple weer-app. Ook zijn er extra grafieken toegevoegd, en is er nog meer informatie over het weer te vinden. Echter moeten wij als Nederlandse iOS15 gebruikers er nog wel even op wachten.

Relevante berichten

Comments are closed here.